Kozmetika

Astaksantin u kozmetici

cosmetic skincare formula development

Prirodni antioksidans za savremene kozmetičke formulacije

Astaksantin sve više privlači pažnju kozmetičke industrije kao prirodni karotenoid sa izraženim antioksidativnim svojstvima i potencijalom za primenu u proizvodima za negu kože.

U kozmetičkim formulacijama posebno je zanimljiv zbog svoje sposobnosti da deluje na oksidativne procese koji su povezani sa izlaganjem kože UV zračenju, zagađenju i drugim spoljnim faktorima.

Zbog toga se astaksantin istražuje i koristi u različitim kategorijama kozmetičkih proizvoda – od seruma i krema do formulacija namenjenih nezi zrele i kože izložene intenzivnim spoljnim uticajima.

Za kozmetičku industriju on predstavlja spoj prirodnog porekla, antioksidativnog potencijala i karakterističnog crvenog karotenoidnog pigmenta.

woman natural skin freckles

Zašto je astaksantin zanimljiv za negu kože?

Koža je svakodnevno izložena faktorima koji mogu doprineti stvaranju reaktivnih kiseoničnih vrsta i oksidativnom stresu. UV zračenje, zagađenje i drugi uticaji iz okruženja mogu vremenom uticati na procese povezane sa izgledom, elastičnošću i starenjem kože.

Antioksidansi zato imaju važno mesto u savremenoj kozmetologiji, a astaksantin je jedan od sastojaka koji se intenzivno istražuju u ovom kontekstu.

Njegova primena posebno je interesantna u formulacijama usmerenim na antioksidativnu negu, očuvanje izgleda i kvaliteta kože i negu kože izložene spoljnim faktorima.

Astaksantin, međutim, nije UV filter i kozmetički proizvod koji ga sadrži ne treba posmatrati kao zamenu za odgovarajuću zaštitu od sunca.


Benefiti korišćenja astaksantina u kozmetici

Antioksidativna nega

Pomaže formulacijama namenjenim zaštiti kože od oksidativnog stresa.

Nega zrele kože

Zanimljiv sastojak za proizvode usmerene na vidljive znake starenja kože.

Vlažnost i elastičnost

Istražuje se u kontekstu očuvanja vlažnosti i elastičnosti kože.

Izgled i tekstura kože

Može biti deo formulacija namenjenih očuvanju glatkog i negovanog izgleda kože.

Nega kože izložene spoljnim faktorima

Posebno je interesantan za antioksidativne formulacije namenjene koži izloženoj UV zračenju i drugim uticajima okruženja.

Prirodni karotenoidni pigment

Njegova karakteristična crveno-narandžasta boja otvara dodatne mogućnosti u razvoju kozmetičkih formulacija.


pipette dropping red liquid cream

Od aktivnog sastojka do kozmetičke formulacije

Astaksantin je lipofilni karotenoid, zbog čega njegovo uključivanje u kozmetički proizvod zahteva pažljivo razmatranje formulacije.

Vrsta proizvoda, nosač, koncentracija, kompatibilnost sa drugim sastojcima, stabilnost i način čuvanja mogu uticati na ponašanje astaksantina u finalnom proizvodu.

Njegova intenzivna prirodna boja takođe predstavlja karakteristiku koju formulator treba uzeti u obzir, ali ona istovremeno može biti deo identiteta proizvoda i njegove vizuelne veze sa prirodnim poreklom sastojka.

Zbog toga kod izbora astaksantina kao kozmetičke sirovine nije važan samo procenat aktivne materije. Važni su i poreklo, standardizacija, specifikacija, stabilnost, sledljivost, kontrola proizvodnje i odgovarajuća tehnička dokumentacija.

woman applying rosy facial balm

Šta istraživanja govore o astaksantinu i koži?

Interesovanje kozmetičke industrije za astaksantin zasniva se i na rastućem broju istraživanja njegove potencijalne uloge u zdravlju i izgledu kože.

Klinička istraživanja proučavala su astaksantin u kontekstu parametara kao što su vlažnost, elastičnost, tekstura kože i promene povezane sa izlaganjem UV zračenju.

Rezultati pojedinih studija i sistematskih pregleda ukazuju na potencijal astaksantina u ovoj oblasti, ali rezultati oralne suplementacije i topikalne primene ne treba poistovećivati. Broj kvalitetnih kliničkih istraživanja topikalnih formulacija i dalje je ograničen.

Za kozmetičku industriju to znači da je astaksantin naučno zanimljiv sastojak sa rastućom bazom istraživanja, ali da konkretne tvrdnje za finalni kozmetički proizvod moraju biti zasnovane na njegovoj formulaciji i odgovarajućim dokazima.

Više od jednog sastojka – potencijal mikroalgi u kozmetici

Astaksantin je deo šireg interesovanja kozmetičke industrije za mikroalge kao izvore bioaktivnih sastojaka. Pored karotenoida, različite vrste mikroalgi mogu biti izvor lipida, proteina, polisaharida i drugih jedinjenja koja se istražuju za kozmetičku primenu. Mogućnost njihovog kontrolisanog uzgoja dodatno ih čini zanimljivim za razvoj novih generacija kozmetičkih sirovina.

red cosmetic cream serum lab ingredients
red powder liquid cosmetic lab materials

Astaksantin kao sirovina za vaše kozmetičke proizvode

Alga Vita nudi prirodni astaksantin i kao sirovinu namenjenu kozmetičkoj industriji.

Namenjen je profesionalnim kupcima i proizvođačima zainteresovanim za razvoj kozmetičkih formulacija sa astaksantinom.

Pri izboru sirovine proizvođaču nisu važni samo poreklo i koncentracija aktivnog sastojka, već i njegova specifikacija, kontrola kvaliteta, sledljivost i tehnička dokumentacija potrebna za razvoj finalnog proizvoda.

Razvijate serum, kremu ili drugi kozmetički proizvod sa astaksantinom?

Kontaktirajte Alga Vitu za informacije o dostupnoj sirovini, specifikacijama, tehničkoj dokumentaciji i mogućnostima saradnje.